En musikalsk aha-oplevelse

Eleverne fandt både rytmen og nye veje til fællesskaber, da musikprojektet Resonerende Rum holdt workshops på skolen. Det er en del af et forsøg med at bringe levende musik ind i skolen

Foto: Eleverne på Søstjerneskolen prøvede kræfter med en anderledes musikworkshop, der både pirrerede nysgerrigheden og sanserne. De spillede med på nye instrumenter og mærkede musikken på nye måder, som her hvor de mærker vibrationerne fra deres egen komposition via en højtaler gemt i en tromme.

Har du nogensinde spillet på en monochord? Eller hvad med en wah-wah tube? Måske en vindklokke eller et bundt frøskaller?

Der var mange nye instrumenter med i tasken, da Resonerende Rum holdt musikworkshop på skolen. De var inviteret til at holde tre workshops på skolen, som et forsøg gennem den landsdækkende organisation, Levende musik i skolen, der bl.a. er støttet af Statens Kunstfond. Formålet er at skabe musikalske oplevelser for nye målgrupper som fx elever på special- og behandlingsskoler.

De atypiske instrumenter er nøje udvalgte af dagens gæsteunderviser. De er nemlig intuitive, nemme at spille på og skal ikke lyde på en bestemt måde. Instrumenterne kan derfor skabe musikoplevelser- og fællesskaber for alle, uanset musikalske evner og erfaringer.

Alle kan spille musik

Det viser sig hurtigt, at eleverne ikke bare skal lytte til musik. De skal selv spille musik. Inden længe er en gruppe elever og personaler i gang med at rasle i takt med et bundt afrikanske frøskaller på en snor. En anden gruppe frembringer en højfrekvent lyd ved at slå en trækølle på en wah-wah tube, som ligner et aluminiumsrør med huller. Imens spiller to elever samtidig på hver sin ende af en monochord, der minder om en primitiv harpe i en trækasse med strenge.

Det lyder måske umiddelbart som den rene kakofoni, men det er det ikke. Lis Raaberg Kruse, der er uddannet på Musikkonservatoriet og underviser hos Resonerende Rum, dirigerer eleverne og sørger for, at de mange lyde og rytmer langsomt forvandler sig til et fælles hit, som mange kender: ’Nattely’ med Pil.

– Det vigtigste i vores workshop er at skabe et fællesskab gennem musikken og give nye målgrupper en stemme. Det handler om at mærke, man kan være med og udtrykke sig. At styrke troen på at lykkes og give mod på mere, forklarer Lis Raaberg Kruse, som var helt rørt over elevernes nysgerrige og modige deltagelse.

Autisme kan rime på improvisation

En af dem, der har fulgt workshopsene med særlig interesse, er Lene Bekhøi, som er musiklærer på Søstjerneskolen. Hun har taget initiativ til at afprøve levende musik i skolen på Søstjerneskolen, da erfaringer viser, at det kan noget helt særligt for skolens målgruppe af elever.

”Det giver god mening at tilbyde musikalske oplevelser til vores elever, fordi du kan forsvinde helt ind i musikken og glemme dig selv. Fokus bliver musikken, et fælles tredje, og det kan medvirke til at nedbryde den skal, som mange af vores elever har bygget op omkring sig. Både kropsligt, sanseligt og i forhold til andre mennesker, siger Lene Bekhøi.

Hun ser med stor tilfredshed tilbage på de tre workshops, selv om hun indrømmer, de også var lidt af et sats.

– Jeg var ret spændt på konceptet, for normalt rimer autisme slet ikke på improvisation. Men det gjorde det her. Eleverne fandt en ny udtryksform sammen og fik en fælles oplevelse på tværs af alder, køn og individuelle udfordringer. De fik nærmest et nyt fælles sprog, mens de spillede sammen. Det var en meget stærk oplevelse, som viste lige præcis, hvad musik kan.

Hør eleverne spille 'Nattely' ved hjælp fra de nye instrumenter
De fleste elever startede med at spille på en vindklokke, som frembringer en beroligende lyd. Den bruges også i andre sammenhænge til meditation og afslapning.
Eleverne blev også fortrolige med at spille på en wah-wah tube. Den ligner et aluminiumsrør og laver en højfrekvent lyd, hvis du slår på den og efterfølgende afbryder tonen ved at holde fingeren på hullet på den.
Lis Raabjerg Kruse havde også monochords med, som flere af eleverne prøvede at spille på. Den minder om en primitiv harpe eller en guitar i en trækasse med strenge på.