Søstjerneskolen vil gerne bidrage til en grønnere og mere bæredygtig verden.
Vi har derfor besluttet, at skolen skal have en “grøn profil”, hvor vi løbende arbejder for at styrke vores miljøfremmende tiltag og reducere vores klimaaftryk i forbindelse med den daglige drift af skolen. Den grønne profil er en del af en ansvarlig drift af skolen i kombination med en sund økonomi og en smidig daglig drift.
Vi har allerede indført flere grønne løsninger, og arbejder løbende på at implementere flere bæredygtige tiltag, som kan styrke vores bidrag til en grønnere verden.
De grønne tiltag dækker tre områder:
- En grøn skole (bygning og vedligehold)
- Et bæredygtigt køkken
- Et ansvarligt forbrug
En grøn skole
Vi arbejder på en række grønne tiltag, der er centreret om vores daglige brug af skolens bygning og faciliteter.
Vi er i gang med en udskiftning af belysningen på skolen til LED belysning, der er mere bæredygtigt og energivenligt sammenlignet med traditionelle lyskilder.
Vi sorterer også vores affald. Vi sorterer fx pap og papir, som sendes til genbrug, og gør hvad vi kan for at minimere vores papirforbrug. Vi benytter fx digital dokumenthåndtering og har en kode på printeren, så vi kun printer det, vi bruger.
Vi arbejder på følgende tiltag:
Vi vil gerne nedbringe vores energiforbrug yderligere og undersøger derfor muligheden for installation af automatisk tænd / sluk af lys på skolen. Derudover arbejder vi også på en løsning for yderligere affaldssortering.
Et bæredygtigt køkken
Skolens køkken er godt i gang med en stribe grønne tiltag i dagligdagen.
I skolens frokostordning har vi tre kødfri dage om ugen, hvor vi i stedet serverer retter med grønne og klimavenlige proteiner som bælgfrugter, linser mm. Derudover minimerer vi generelt vores kødforbrug ved at gøre til kød tilbehør frem for hovedingrediens i maden.
Vi har også fokus på at reducere vores madspild på flere måder. Vores produktionsspild i køkkenet minimerer vi med en ugentlig “klimadag”, hvor vi tømmer køleskabet og serverer ugens rester til frokost. Vi bruger også gerne overskydende mad i nye måltider, for eksempel rester af grøntsager i gryderetter eller i dejen til vores hjemmelavede brød.
Vi vælger lokale varer og årstidens råvarer, når det er muligt, fordi det er mere klimavenligt. Vi bliver blandt andet inspireret til bæredygtig og klimavenlig mad gennem grønne temadage, fx fejrer vi Nordisk Klimadag og Spis Dansk Dag. Sidst men ikke mindst vælger vi økologiske varer, når det giver mening. Køkkenet bager for eksempel sit eget økologiske brød.
Vi arbejder på følgende tiltag:
Vi vil gerne reducere skolens madspild yderligere.
Lige nu undersøger vi, hvordan vi kan veje madspildet hver dag og offentliggøre resultaterne, så vi bedre kan synliggøre overfor elever og personale, at de også har et medansvar ift. at minimere skolens madspild. Vi undersøger også muligheden for at reducere tallerkenspildet ved hjælp af mindre tallerkener og flere portionsanretninger i buffeten.
Vi sigter også efter at købe flere økologiske varer, da klima- og miljøbelastningen er mindre ved økologiske varer sammenlignet med konventionelt producerede varer. Her er målet at opnå Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke i sølv (60-80% økologiske varer).
Et ansvarligt forbrug
Vi har fokus på bæredygtighed ved at reducere vores forbrug og vælge klima- og miljøvenlige produkter.
Vores rengøringsselskab bruger miljøvenlige rengøringsmidler, og vores håndsæbe er også uden skadelige kemi (Svanemærket) i genopfyldelige flasker for at spare plastik. Derudover er papirhåndklæderne på toiletterne lavet af genbrugspapir.
Det er vigtigt for os at understøtte en cirkulær økonomi, hvor materialer og produkter får længst muligt liv. Vi har derfor fokus på at genbruge, når vi kan. En stor papkasse til et nyt møbel til køkkenet bliver for eksempel genbrugt i kreaprojekter med eleverne. Vi genbruger også så vidt muligt skolens møblement frem for at købe nyt. Det gælder fx møblerne i elevernes individuelle rum på skolen, og vi køber også brugte, restaurerede kontorstole til administrationen.
Vi arbejder på følgende tiltag:
Vi har generelt fokus på reducere vores forbrug ved at minimere unødvendige indkøb og øge vores genbrug af allerede indkøbte varer.